Boboteaza – Credință și tradiții în județul Ialomița

Credința creștină sărbătorește în fiecare an, la data de 6 ianuarie Boboteaza, adică momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul de la Ioan în apele râului Iordan. În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de sfințire a Aghesmei Mari. Pregătirea acestui moment se face, şi astăzi, cu multă atenţie, în fiecare comunitate din județul nostru dar și din întreaga Țară. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână – în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. În jurul crucii tăiate în gheață sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunităţii.

După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă. Odată ajunşi acolo, oamenii sfinţesc cu agheasmă sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa şi interiorul casei.

Obiceiul se practică şi astăzi în Ialomiţa, în special în satele situate de-a lungul apelor.
În ziua de 6 ianuarie, Primăria Muncipiului Fetești a organizat manifestările legate de Sărbătoare Bobotezei.
Evenimentul a început cu obiceiul „Botezului Cailor“ în fața Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. A urmat concursul și premierea celor 3 probe („Cel mai frumos atelaj“; „Cal și călăreț“, „Tracțiune“), desfășurate pe Stadionul Central din Parcul Mare. Manifestările s-au încheiat odată cu Sfințirea Apelor, unde mulți tineri au participat la „Prinderea Crucii“ ce a fost aruncată de preot în apele brațului Borcei.

Botezul cailor

Image 1 of 14