2013

Sâmbătă, 12 octombrie 2013 a avut loc la Baza de cercetare și expunere muzeală „Orașul de Floci“, comuna Giurgeni, cea de a III-a ediție a Festivalului-concurs de tradiție culinară ialomițeană „La Casa Tudorii“.

Peste 200 de concurenți, grupați în 44 de echipaje, au prezentat 228 de rețete culinare specifice acestei zone a Bărăganului, cu care au sperat să atragă atenția juriului și, bineînțeles, să ocupe locurile câștigătoare.

Organizatorii și-au propus și au reușit să încurajeze și să promoveze originalitatea și specificul bucătăriei tradiționale ialomițene, dimensiunea festivalului amplificându-se cu fiecare nouă ediție, cea de anul acesta fiind o dovadă clară a interesului participanților, dar și al vizitatorilor, veniți și ei în număr mult mai mare decât în anii trecuți.

Prin promovarea acestui festival s-a dorit revigorarea interesului public pentru valorificarea extraordinară a tradiției culinare ialomițene, descoperirea de rețete culinare specifice.

Publicul a putut să admire varietatea produselor culinare, ingeniozitatea și măiestria celor care le-au preparat și le-au prezentat.

Festivalul – concurs „La Casa Tudorii” a cuprins și alte activități, care au pus în valoare diversitatea tradiției ialomițene și în alte domenii. Astfel, a fost oferit publicului un atractiv spectacol folcloric, lista programului artistic fiind foarte lungă: Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului“ și soliștii vocali Elena Gârbacea, Larisa Stan, Mălina Paraschiv, Adrian Măceanu, Nicoleta Radinciuc-Vlad, Ioana Marin, Grup vocal bărbătesc „Botsea Pindului”, interpret de muzică armână Theya Alexandru Peanci, Grup vocal din Munteni Buzău, solist vocal Anișoara Dumitru (Munteni Buzău), Grupul Folcloric „Izvorașul“ din Ghimpați, Grupul „Colinda” din Jilavele, Ansamblul de copii Gura Ialomiței și Luciu, Ansamblul folcloric „Muguri de pe Bărăgan” din Amara, Dansuri populare fete din Făcăeni, Dansuri populare Gheorghe Doja, Grupul de dansuri rome din Fetești, Dansuri populare Vlădeni, Ansamblul folcloric din Giurgeni.

Invitați de onoare au fost membrii formației vocal instrumentale de muzică veche „Anton Pann”.

Privind retrospectiv rezultatele manifestării se poate concluziona că ediția din anul acesta a fost un succes, un reper pentru dimensiunea și calitatea edițiilor viitoare.

Casa Tudorii 2013