28 aprilie 2022 – Paparudele

(Joi după Paşte)

Obicei cu dată mobilă al cetei feminine structurat după modelul colindelor, de invocare a divinităţii sezoniere cu acelaşi nume pentru dezlegarea ploilor (iniţial joi după Paşte). Astăzi este încă des întâlnit în Ialomiţa. Paparuda cuprinde trei secvenţe ceremoniale:

naşterea: alcătuirea cetei sau alaiului paparudei din persoane pure, de obicei fetiţe şi fete nemăritate; alegerea persoanei care va juca rolul personajului sacru, Paparuda; confecţionarea măştii sau costumului vegetal din frunze de Boz, Brusture sau din alte plante; îmbrăcarea Paparudei, de obicei pe trupul gol, a costumului vegetal; împodobirea Paparudei cu flori sau coroniţe de flori;

desfătarea zeiţei: pornirea alaiului alcătuit din Paparudă şi ceata sa divină pe uliţele satului pentru a vizita fântânile şi gospodăriile oamenilor; dansul executat de Paparudă pe o melodie simplă, cântată şi ritmată de participanţi prin bătaia palmelor; udarea Paparudei cu apă, uneori cu lapte sau zer; udarea cu apă a alaiului Paparudei; primirea darului (alimente, bani, vase de lemn). Textul Paparudei invocă, prin formule poetice, ploaia şi, uneori, efectul practic aşteptat (roadele bogate) şi eficienţa apotropaică a ploilor, urări de sănătate şi referiri la darurile ce le va primi de la gazdă;

moartea şi ritul funerar: dezbrăcarea măştii vegetale, de obicei pe acelaşi loc unde a fost îmbrăcată (râu, pârâu, fântână); depunerea în apă a măştii vegetale (mortului); petrecerea cu privirea şi cu cântece de Paparudă a „mortului“ dus de apa curgătoare; scalda rituală a membrilor cetei; împărţirea darurilor şi, uneori, ospăţul funerar (obiceiul a fost atestat, în diferite stadii de evoluţie şi disoluţie, pretutindeni la români).

Vers hexasilabic. Cântecul începe cu cuvântul paparudă şi reluarea ultimelor două silabe. Ritmul este giusto silabic dansant. Structurile sonore simple – oligocordii ( tritonii) până la pentacordii sau hexacordii. Melodică fără ornamente. Formă arhitectonică simplă – două rânduri melodice (rar 3 sau 4 fraze muzicale).