16 aprilie 2022 – Lazărul (Lăzărelul)
(- 1 săptămână + 1 zi)
Lazărul ( Lăzărelul ) reprezintă un ceremonial complex al cetei feminine structurat după modelul colindelor şi dedicat unui străvechi zeu al vegetaţiei numit, sub influenţa creştinismului, Lazăr sau Lăzărică. Are loc în Sâmbăta Floriilor. Nu este întâlnit astăzi în judeţul Ialomiţa, dar în trecut a fost cules de Mihai Vulpescu, în special în Teleorman.
Un grup de tinere fete îmbrăcate în alb şi cu o panglică roşie în păr merg din casă-n casă cântând o anumită melodie ceremonială. Există asemănări cu colindul.
Legenda spune că pleacă în pădure cu oile, se urcă în pom, alunecă, moare, fetele (surorile) îl plâng, îl scaldă în lapte dulce, pe care apoi îl aruncă. Are loc apoi învierea şi metamorfozarea lui Lazăr în flori şi vegetaţie luxuriantă. Acest eveniment este dedicat zeului vegetaţiei (Dionisos, Adonis, Afrodita, Attis, Osiris).
Vers octosilabic, refren trisilabic (celulă ternară anapest) pe cuvântul Lazăre. Refrenul are un sens melodic descendent.
Melodia = hexacord cromatic
Ritmul giusto silabic, două formule de peon 4 care alternează cu refrenul trisilabic. Formă arhitectonică de tip binar, primul rând melodic în registrul acut, al doilea în registrul grav.