Ziua internațională a iei – joi, 23 iunie 2022, ora 19:00, Piața Revoluției Slobozia

Ziua de 24 iunie coincide în calendarul obiceiurilor populare românești cu Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, iar din punct de vedere religios prăznuim Naşterea Sântului Ioan Botezătorul.
Este cunoscut faptul că în tradiţia noastră populară, Sânzienele erau îmbrăcate în ii. Arta meşteşugului popular – şi a coaserii iei în special – era moştenită din generaţie în generaţie pentru a nu pierde această tradiţie care ne reprezintă, împreună cu rugăciunile potrivite care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor. Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, ori de soarta rea.
Începând cu anul 2013, în ziua de 24 iunie se sărbătorește Ziua internațională a iei – element simbol al portului popular românesc. Ia a fost redescoperită, tradiţiile revin în atenţie, sunt respectate, apreciate și transmise mai departe.
Centrul Județean Pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ialomița va organiza joi, 23 iunie 2022 un spectacol dedicat acestei zile. Evenimentul se va desfășura în aer liber, în Piața Revoluției din Slobozia.
Dansatorii ansamblului „Doina Bărăganului“ împreună cu solista Nicoleta Rădinciuc Vlad, alături de ansamblul artistic profesionist „Baladele Deltei“ din Tulcea, cu soliștii Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Feraru și Laura Mocăniță vor împleti, într-un recital folcloric, bogăţia portului popular cu frumuseţea cântecelor şi dansurilor tradiţionale din toate zonele etnofolclorice ale țării.
Evenimentul va începe la ora 19.00, iar spectatorii sunt invitați să participe la spectacol purtând tradiționala ie românească.
Cu acest prilej, la Centrul Cultural „Ionel Perlea“ va fi expusă colecția de ii și cămăși bărbătești a profesorului doctor și interpret al cântecului gorjenesc, Gabriel Gorjanu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 23-24 iunie.