Rapsozii la ei acasă, Gura Ialomiței, 17 noiembrie 2018, ediția a XXIII-a

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, localitatea Gura Ialomiței a fost gazda unei manifestări de suflet pentru iubitorii de folclor ialomiţean: „Rapsozii la ei acasă“. Aflată la cea de-a XXIII-a ediţie, manifestarea a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Consiliul local Gura Ialomiței şi Căminul cultural din localitate.
Cu deosebită sensibilitate, rapsozii au prezentat publicului melodiile preluate de la bătrânii lor. Aceştia au impresionat atât prin virtuozitatea interpretării, prin autenticitatea şi bogăţia repertoriului, cât şi pentru dragostea, chiar mândria cu care fiecare cânta, conştient că este încă deţinătorul unei imense bogăţii spirituale şi, nu în ultimul rând, prin „povara“ anilor. Baladele, doinele, horele şi sârbele ne-au purtat pe rând de la registrul grav al jalei şi dorului la cel al exuberanţei jocului.
Au evoluat Bolocan Meltiade din Borduşelu, Tudoran Gheorghe din Reviga, Stancu Panghe din Făcăeni, grupul vocal feminin din Borduşani, grupul vocal folcloric bărbătesc „Spicul“ din Luciu, grupul vocal feminin „Muntencuțele“ din Munteni Buzău, grupul vocal bărbătesc „Colinda“ din Jilavele.
Spectacolul rapsozilor a fost continuat de recitalul susţinut de orchestra „Doina Bărăganului“ a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi soliştii Gheorghe Stemate, Nelu Cucu, Iuliana Gheorghiță, Viorica Paraschiv, Anișoara Dumitru şi Nicoleta Rădinciuc Vlad. În cadrul manifestării au evoluat și grupul vocal de copii „Sătucul“ din Gura Ialomiței și grupul vocal instrumental de copii „Suflet ialomițean“ din Luciu.
Organizată anual, sărbătoarea a confirmat că este o şansă, o posibilitate poate unică de întâlnire cu „lăutarii satelor de altădată“, un prilej de aducere aminte a ceea ce reprezenta cântecul popular pentru satul românesc.