Festivalul Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“, ediţia a XIX-a, 9-12 iunie 2016

DSC_5820_1În perioada 9-12 iunie 2016, judeţul Ialomiţa a fost gazda celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“, o manifestare devenită tradiţională, cunoscută şi apreciată pe plan internaţional, fiind inclusă în calendarul CIOFF.

Şi în acest an evenimentul a reunit sub semnul artei, tradiţiile atât de variate şi frumoase ale Europei.

Cele patru zile de festival au inclus în program spectacole folclorice, întâlniri ale delegaţiilor grupurilor din străinătate cu oficialităţile judeţului, municipiului Slobozia şi localităţilor gazdă, vizitarea obiectivelor turistice ialomiţene.

Oaspeţii din acest an au fost ansamblurile folclorice „Upite“ din Letonia, „Oro“ din Serbia, „Trembita“ din Ucraina, „Keramicar“ din Macedonia, „Kapantsi“ şi „Dobrudja“ din Bulgaria. Folclorul ialomiţean şi românesc a fost reprezentat de ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“ şi alte grupuri folclorice, ansambluri şi artişti amatori din localităţile gazdă.

Sunetele muzicii, virtuozitatea dansurilor, culoarea portului popular prezentat de participanţi au impresionat publicul ialomiţean, cald şi receptiv, fiecare ansamblu încercând şi reuşind în mod remarcabil să aducă bogăţiile spiritualităţii folclorice a poporului pe care îl reprezintă.

Localităţile ialomiţene care au fost gazdele ediţiei din acest an au fost Săveni, Căzăneşti, Făcăeni, Sudiţi, Giurgeni, Reviga, Gura Ialomiţei, Andrăşeşti, Gârbovi, Slobozia Nouă şi Slobozia. Oaspeţii din străinătate au fost primiţi pretutindeni cu ospitalitate şi bucurie de ialomiţeni.

Spectacolul de la Slobozia a fost precedat de o grandioasă paradă a cântecului şi dansului popular pe străzile oraşului, fiind răsplătită generos cu aplauze de public.

Festivalul „Floare de pe Bărăgan“ a demonstrat şi în acest an că folclorul, acest tezaur inestimabil de cântec, dans şi port popular reprezintă o importantă punte de legătură între popoare.