Cercetare de teren si documentare

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita colectioneaza si tezaurizeaza date si valori reprezentative pentru dezvoltarea actuala a traditiei populare, acumularea unui patrimoniu propriu al creatiei contemporane asigurand fundamentarea stiintifica a strategiei culturale in acest domeniu.

Activitatea de conservare presupune prelucrarea materialelor culese in urma activitatii de cercetare si arhivarea lor, pe domenii si categorii, in vederea valorificarii complexe.

Arhiva Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita include documente si inregistrari audio si video valoroase, structurate pe diverse teme.

Exista un bogat material documentar si informatii complexe privind vetrele folclorice ale judetului. Traditiile folclorice, consemnate in fondul nostru traditional, documentele de valoare care vorbesc despre lumea fascinanta din comunitatile rurale ialomitene stau la baza unor filme documentare realizate in studioul propriu de montaj.

Arhiva foto cuprinde date-marturii ale faptelor de cultura traditionale din arealul ialomitean. Materialele sunt stocate in format digital, grupand fotografiile din arhiva pe subiecte, acestea fiind valorificate prin intermediul expozitiilor de arta populara, pliantelor, cataloagelor, afiselor, brosurilor, in presa sau prin intermediul volumelor care sunt editate de institutie.

Arhiva audio include inregistrari ale creatiilor folclorice autentice rezultate in urma cercetarii de teren. Inregistrarile audio existente sunt in permanenta evaluate si stocate pe casete cu calitati tehnice superioare, ce nu permit deteriorarea in timp. In vederea editarii unor CD-uri au fost culese cele mai valoroase cantece si dansuri, colinde si obiceiuri specifice acestei zone.

Arhiva video include materiale inregistrate pe teren sau la diverse manifestari cultural-artistice. Exista, de asemenea, o arhiva de filme realizate in studioul audio-video al Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita care au o tematica ampla si diversa. Numeroase dintre acestea au fost apreciate si au obtinut premii la concursurile nationale de profil sau au fost difuzate pe posturile de televiziune.

C.J.C.P.C.T.I. are amenajat un modern studio de montaj audio-video aflat intr-o avansata stare de dotare tehnica, dispunand de aparatura performanta. Calculatoarele aflate in dotarea institutiei permit, de asemenea, prelucrarea si stocarea datelor conform cu cele mai exigente cerinte.

Valorificarea programului „Conservare“ se face prin arhiva institutiei, prin programul editorial, prin sistemul informatizat de comunicare si prin programele cultural-artistice desfasurate de C.J.C.P.C.T.I.

Inapoi la pagina anterioara