Ediția 2015

În organizarea Consiliului Judeţean Ialomiţa, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Consiliului Local Slobozia şi Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport şi Tineret Slobozia s-a desfăşurat în data de 19 decembrie, la Slobozia, cea de-a X-a ediţie a Sărbătorii colindului „Sub zare de soare“. Festivalul de colinde a adus şi în acest an pe ialomiţeni mai aproape sufleteşte de Sfintele Sărbători de Iarnă şi mai ales aproape de tradiţiile din bătrâni. Grupuri de colindători din întreg judeţul şi din ţară au colindat şi urat toate cele bune pentru anul care vine, prin intermediul tradiţionalelor obiceiuri româneşti: pluguşorul, capra, irozii, steaua, sorcova şi multe altele.
La acest festival de anvergură naţională au participat şi prezentat cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de iarnă specifice zonei de unde provin grupuri de colindători din judeţul Ialomiţa (Luciu, Giurgeni, Vlădeni, Jilavele şi Mihail Kogălniceanu), precum şi invitaţi speciali din Suceava (ceata de colindători din Dolheştii Mici), Botoşani (ansamblul  folcloric „Doina Costeştilor“ din Costeşti), Hunedoara (formaţia de dubaşi colindători din Ilia), Dâmboviţa -(ansamblul folcloric „Flori Dâmboviţene“ din Târgovişte), Tulcea (ansamblul folcloric „Moşoaiele“ din Luncaviţa) şi Călăraşi (ansamblul folcloric „Bărăganul“ din Călăraşi).
„Sărbătoarea colindului“ a început la ora 12.00 cu alaiul colindătorilor pe străzile municipiului Slobozia şi a continuat cu un amplu spectacol în aer liber în faţa Casei de Cultură Municipală Slobozia (ora 13.00).
Un festival de colinde înseamnă o mare bucurie împărtăşită, dăruită celor dragi. La fiecare sfârşit de an, în judeţul nostru se aud colinde şi se creează o atmosferă deosebită, sărbătorească, în preajma Crăciunului, una dintre cele mai mari sărbători ale Creştinătăţii.
Organizatorii speră ca de fiecare dată, prin festivalul de colinde de la Slobozia, oricine poate să trăiască şi retrăiască magia obiceiurilor şi tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă, primind urările colindătorilor, aducându-ne aminte de vremea copilăriei, când în viscolul iernii răsunau pretutindeni colindele.