Arta populara si traditie folclorica

Materializand rezultatele cercetarii in teren, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita organizeaza actiuni si evenimente culturale diverse, urmarind demonstrarea faptului ca in localitatile rurale ialomitene folclorul s-a pastrat, nealterat si consecvent, in multitudinea modalitatilor sale de exprimare. O astfel de actiune este si „Expozitia de arta populara si traditie folclorica“, manifestare cultural artistica traditionala, cu caracter local, inclusa in programul de activitate al institutiei. Desfasurata anual in localitatile judetului manifestarea urmareste identificarea autenticului in arta populara romaneasca, cercetand si valorificand creatiile de profil (tesaturi, cusaturi, impletituri, prelucrarea lemnului si a metalelor). Expozitia de arta populara demonstreaza ca interesul pentru valorile autentice si pentru revigorarea lor exista, atat printre varstnici cat si printre tineri, valorificand un potential artistic si creativ deosebit, care trebuie pus doar in valoare.

Cu tot avantul modernizarii vietii cotidiene familiile nu renunta la patrimoniul de valori traditionale mostenite. Aceste obiceiuri si traditii, pastrate si transmise cu sfintenie din generatie in generatie nu se pot pierde. Sunt mult prea pretioase, fiind chiar o particica din fiinta noastra. Constientizand rolul creatiei populare in viata comunitatii satesti Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita organizeaza anual Expozitii de arta populara si traditie folclorica, stimuland astfel interesul pentru realizarea unor colectii permanente de arta populara. Astfel, valori autentice sunt scoase din lada de zestre, din magazii sau soproane si expuse spre bucuria vizitatorului de rand sau chiar a specialistului plecat pe firul traditiei.

De-a lungul anilor au fost organizate astfel de manifestari la Luciu (1995), Jilavele (1996), Bordusani (1997), Munteni Buzau (1998), Sf. Gheorghe (1999), Marculesti (2000), M. Kogalniceanu (2001), Suditi (2002), Grivita (2003), Reviga (2004), Alexeni (2005), Ghimpati (2006), Gura Ialomitei (2007), Dragoesti (2008), Fierbinti (2009), Milosesti (2010), Bordușelu (2011), Răduleşti (2012), Jilavele (2013). Expozitiile organizate aici au reunit cele mai valoroase creatii populare si obiecte realizate in cadrul gospodariilor taranesti. In cadrul manifestarilor sunt prezentate filme documentare realizate in studioul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita, editate pliante prezentand pe scurt istoria, arta si traditia din aceste localitati, sunt realizate expozitii de fotografii cu diverse imagini din sat, ale creatorilor si ale celor mai reprezentative obiecte populare, sunt prezentate pe scena spectacole folclorice si sezatori.

Intuind si meditand asupra adancului inteles al acestor obiecte apartinand unei civilizatii pe cale de disparitie Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita incearca sa le faca cunoscute pentru ca ele sunt marturii autentice despre viata de odinioara a locuitorilor satelor ialomitene. Locurile acestea au povestea lor care trebuie pastrata, la fel ca si aceste traditii minunate, fara de care n-am fi noi insine.

———————–