Festivalul judetean de folclor „Zarzarica, zarzarea“

Prezentare

In demersul de aflare, pastrare si consacrare valorica a faptelor de folclor Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita a ramas consecvent intelesului pe care l-a dat folclorului, si anume ca este un loc de intalnire al generatiilor, intr-un spatiu aflat la confluenta durerii cu bucuria unor suflete generoase, pornite din vremuri imemoriale si poposite, cand si cand, la sezatori sau sarbatori.

Cantecul, jocul si portul adunate pe scenele caminelor culturale arunca punti peste cugete, croind poteci pe care gandul se opreste indelung, cazut prada frumosului. Pentru ca frumosul respira in fiecare doina, balada, hora sau sarba, ie sau marama, si, altoit pe autenticitate, se intoarce frematand de intelesuri pe care ochiul si inima le descifreaza, bucurandu-se. Si bucuria este mare, atat de mare, incat numai robul adevarat al frumosului artistic o realizeaza pe de-a-ntregul, plecandu-se in fata maretiei sale. De aceea trebuie cinstita si perpetuata emanatia cugetarii folclorice, intorcand-o generos catre cei ce se apleaca spre folclor, in multitudinea transformarilor sale.

A devenit deja o traditie in viata cultural-artistica a judetului ca, in primavara fiecarui an, in plina explozie vegetala, cand zarzarul e in floare, sa aiba loc traditionala intalnire a artistilor amatori, purtatori de folclor autentic, intr-o competitie artistica deosebita. Intr-o perioada cand bucuriile sunt tot mai rare, dar nu lipsesc, ci trebuie doar gasite, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita se straduieste sa daruiasca iubitorilor de folclor editii cat mai bune ale festivalului pe care il organizeaza.

In ansamblul vietii culturale ialomitene, locul Festivalului judetean de folclor „Zarzarica, zarzarea“ este bine definit. El se adreseaza unui public larg, aducand pe scenele sale formatii artistice din intreg judetul, pune in evidenta tinere talente si interpreti populari consacrati. Considerat emblematic pentru activitatea Centrului Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita, desfasurat la inalte exigente organizatorice si artistice, festivalul isi propune cunoasterea, pastrarea si promovarea folclorului coregrafic, revigorarea traditiei cantecului si dansului popular, ca spectacol artistic in diverse contexte culturale, cat si ca fapt de viata folclorica a satului. Initiat in anul 1993 din nevoia de a reuni artistii amatori din judet in cadrul unei manifestari folclorice ample, care sa ofere prilejul de a face cunoscute cantecele si dansurile specifice fiecarei localitati in parte, festivalul a adus de-a lungul timpului pe scenele caminelor culturale solisti vocali, instrumentisti, grupuri vocale, formatii de dansuri si ansambluri care au demonstrat din plin valoarea si autenticitatea folclorului ialomitean.

Editiile precedente au confirmat interesul unui numar mare de spectatori si participanti, aducandu-se in fata publicului frumusetea folclorului ialomitean, relevandu-se autenticitatea sa si promovandu-se bunurile culturale, traditionale si contemporane, satisfacandu-se nevoia cetatenilor de cultura, arta, informatie, divertisment.Participarea unui numar cat mai mare de solisti vocali si instrumentisti, grupuri vocale si tarafuri, ansambluri de dansuri populare, precum si specialisti din domeniul muzical si coregrafic la aceasta sarbatoare a portului, dansului si cantecului popular permite stabilirea unei ierarhii care sta la baza promovarii ulterioare la diverse manifestari folclorice judetene, nationale si internationale.

De fiecare data locuitorii satelor se inghesuie in salile caminelor culturale pentru a se bucura de muzica si dans, oferite pe scena de solistii si formatiile din judet, uitand de grijile si treburile cotidiene, simtindu-se aici mai bine decat in oricare parte. Nu mai este surprinzator faptul ca oamenii s-au obisnuit, s-au invatat sa stea sa priveasca si sa se bucure numai privind si aplaudand ceea ce altadata ei insisi faceau cu mare placere si fara repetitii.

Tinand cont de renumele castigat de acest festival judetean de folclor, care s-a remarcat prin prezenta aproape a tuturor solistilor vocali, instrumentisti, grupuri vocale, formatii de dansuri si ansambluri folclorice din judet, la fiecare editie se constata o participare masiva, o intrecere artistica deosebita, care sa valorifice bogatia folclorului ialomitean, cu originalitatea si personalitatea specifica zonei, ca repertoriu, stil de interpretare, costume populare.

Din aceste considerente, Festivalul judetean de folclor „Zarzarica, zarzarea“ isi indeplineste elocvent menirea de a stimula si impulsiona activitatea asezamintelor de cultura din judet, in contextul mai larg al renasterii si promovarii valorilor traditionale.

[xls child_of=62 depth=1]

[xls child_of=22 depth=1]