Rapsozi ialomiteni

Comarniceanu D. Gheorghe – localitatea Buiesti

S-a nascut la 2 mai 1934, in satul Buiesti, comuna Albesti.

Canta la fluier si caval de la varsta de 14 ani. A preluat aceasta traditie de la tatal sau, Comarniceanu Dumitru.

Gheorghe Aurel – localitatea Albesti

S-a nascut la 12 noiembrie 1955, in comuna Albesti. A absolvit Liceul Pedagogic din Slobozia, unde a invatat sa cante la vioara.

Ca invatator in satul natal a fost preocupat in permanenta de cultura populara din aceasta zona, preluand de la batranii satului traditia cantatului la fluier.

Grupul de cavalisti din Scanteia

Este format din: Ion Neagu, Gheorghe Dragulin, Ion Mirea , Dan Coman.

Instructorul grupului este Ion Neagu. Au participat la mai multe manifestari interjudetene: „Cantecele Muntilor“ – Sibiu, „Luta Iovita“ – Caransebes(unde au obtinut Trofeul festivalului), „Toamna buzoiana“ – Nehoiu, precum si la numeroase manifestari judetene.

Babus Nicolae – localitatea Grivita

S-a nascut la 14 mai 1925 in satul Tarlele, comuna Grivita. Canta la fluier, caval, cimpoi, muzicuta, dramba, titera. Este cunoscut ca priceput mester popular in confectionarea instrumentelor.

A transmis aceasta traditie nepotului sau Marian si numerosilor tineri din comuna.

Bica Dragomir – localitatea Vladeni

S-a nascut la 30 mai 1928, in satul Chioara, comuna Vladeni.

A preluat traditia cantecului popular de la mama sa Maria Alexandru, alaturi de care participa de mica la sezatorile si clacile satului. Este unul dintre cei mai valorosi pastratori si purtatori ai cantecului popular ialomitean.

Are numeroase inregistrari in Radio si Televiziune.

Multe din cantecele ei au aparut in culegerea „Folclor din Vladeni“ si sunt valorificate cu mult succes de solistii vocali din judet.

Ivan Marin – localitatea Ion Roata

S-a nascut la 13 septembrie 1923, in satul Brosteni, comuna Ion Roata. S-a afirmat in viata culturala
a satului de la varsta de 12 ani.

Ca gen folcloric cultiva cantecul vocal si instrumental (vioara), pe care le-a preluat de la tatal sau, Petre Ivan.

Barbu V. Ion – localitatea Valea Ciorii

S-a nascut la 27 aprilie 1940 in satul Bucsa, comuna Valea Ciorii. Canta la fluier, caval, cimpoi si ocarina. A preluat aceasta traditie de la tatal sau – Barbu R. Vasile.

A participat la numeroase manifestari judetene si nationale, demonstrand valoarea interpretarii la aceste instrumente.

Repertoriul sau cuprinde balade, doine si melodii de joc din zona.

Tigau Anisoara – localitatea Marculesti

S-a nascut la 11 iunie 1942 in satul Marculesti, comuna Cosambesti. Ca gen folcloric cultiva cantecul vocal pe care l-a preluat de la batranii satului.

Poseda calitati vocale deosebite pe care le valorifica cu succes in interpretarea cantecelor, doinelor si baladelor din zona.

Ifrim Ion – localitatea Grindu

S-a nascut la 22 noiembrie 1930 in satul Grindu. Canta la fluier si cimpoi. A preluat traditia cantatului de la ciobanii satului si a transmis-o fratilor sai, Gavrila si Zamfir, impreuna cu care a facut numeroase inregistrari Radio.

Stefan Elefterie – localitatea Alexeni

S-a nascut la 20 aprilie 1919, in comuna Alexeni. Ca gen folcloric cultiva cantecul vocal si instrumental (caval, fluier, armonica si muzicuta), pe care le-a preluat de la mama sa si de la lautarii din comuna.

Poseda un bogat repertoriu vocal, cantecele si doinele sale fiind valorificate de tinerii satului.

Grupul de cimpoieri din Amara

Este format din: Dinica Preda (nascut la 17 mai 1925) si Stefan Nicolae (nascut la 21 martie
1931), ultimii ramasi in viata din grupul format initial din 12 membri.

Instructorul grupului este Dinica Preda. Acest grup de instrumentisti activeaza de 50 de ani, avand inregistrari la Radio, TVR si participari numeroase la diverse manifestari culturale interjudetene („Comoara Vrancei“ – Naruja, „Toamna buzoiana“ – Nehoiu, „Miorita“ – Targoviste, „Luta Iovita“ – Caransebes) si internationale(Festivalul international al cimpoaielor de la Strakonice, unde au participat de 3 ori, inca de la prima editie din 1968), unde au obtinut numeroase premii.

La initiativa lor in localitatea Amara s-a infiintat un grup de tineri fluierasi si cimpoieri, condusi chiar de cei doi.

Staicu Dima – localitatea Giurgeni

S-a nascut la 10 octombrie 1938, in Giurgeni. A invatat sa cante si sa danseze de la batranii satului. Activeaza in viata culturala a satului de la varsta de 16 ani, ca dansator, solist vocal, colindator.

Este unul dintre cei mai buni colindatori ai comunei, colindele din aceasta zona fiind considerate deosebit de valoroase.

Ispas Stoica – localitatea Barcanesti

S-a nascut la 25 octombrie 1920, in satul Ulesti, comuna Barcanesti. A preluat aceasta traditie de la lautarul Costica Onel din satul Speteni, comuna Barcanesti.

A studiat in particular cu profesorul Iancu Iliescu si cu Ion Luca Banateanu. S-a afirmat ca interpret de folclor de la varsta de 18 ani. Este totodata si un bun interpret vocal, multe dintre cantecele lui fiind valorificate de solistii vocali din judet.