Boboteaza – Credință și tradiții în județul Ialomița, 6.01.2021

Credința creștină sărbătorește în fiecare an, la data de 6 ianuarie Boboteaza, adică momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul de la Ioan în apele râului Iordan. În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de sfințire a Aghesmei Mari. Pregătirea acestui moment se face, şi astăzi, cu multă atenţie, în fiecare comunitate din județul nostru dar și din întreaga Țară. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul comunității, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână – în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. În jurul crucii tăiate în gheață sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunităţii.
După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare creștin îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă. Odată ajunşi acolo, oamenii sfinţesc cu agheasmă șura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa și interiorul casei.
Obiceiul se practică şi astăzi în toate localitățile județului Ialomiţa, în mod deosebit în satele situate de-a lungul apelor.
Pe 6 ianuarie 2021, reprezentanți ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa s-au deplasat în localitatea Grivița unde au înregistrat imagini cu acest obicei, în ziua acestei mari sărbători creștine.