„Sub zare de soare“. Sărbătoarea colindului la Slobozia, Ediția a XII-a, 14-15 decembrie 2018

În folclorul românesc, Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice. Deprinderea de a colinda, de a întâmpina cu mare bucurie Naşterea Domnului, de a-L primi cu urări, daruri, cântece şi jocuri este străveche. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă.
În Ialomiţa, în fiecare an, în luna decembrie au loc o serie de manifestări cultural-artistice dedicate sărbătoririi celui mai frumos şi aşteptat moment al anului: Crăciunul.
În organizarea Consiliului Judeţean Ialomiţa, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Consiliului Local Slobozia și Direcției Educație, Cultură și Tineret Slobozia, în perioada 14-15 decembrie s-a desfășurat la Slobozia, tradiţionala Sărbătoare a colindului „Sub zare de soare“.
La acest festival de anvergură naţională au fost invitate să participe şi să prezinte cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de iarnă specifice zonei de unde provin grupuri de colindători din judeţul Ialomiţa, precum şi invitaţi speciali din Maramureş, Suceava, Sibiu, Galați, Buzău și Brăila.
Evenimentul a inclus în program vineri, 14 decembrie, un spectacol la Casa Municipală de Cultură. Timp de aproape 3 ore invitaţii au prezentat obiceiuri şi colinde specifice zonelor lor, evoluţiile absolut remarcabile încântând publicul. Un spectacol de excepţie care a făcut ca oricine să trăiască şi retrăiască magia obiceiurilor şi tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă, primind urările colindătorilor. O seară memorabilă, care a adus aminte de vremea copilăriei, când în viscolul iernii răsunau pretutindeni colindele. Cei care au susţinut spectacolul au fost invitaţii de onoare ai acestei sărbători, ansamblurile folclorice, grupurile și cetele de colindători „Măgura“ din Cerneşti și „Flori din Maramureș“ din Baia Mare (Maramureş), „Mărginimea“ din Sibiu, „Doinița Covurluiului“ din Galați, ceata de colindători de la Dolheștii Mici (Suceava), ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“, „Macoveiul“ de la Padina (Buzău), „Colinda“ din Jilavele (Ialomiţa), „Spicul“ din Luciu (Ialomiţa) şi „Valurile Dunării“ din Giurgeni (Ialomiţa). Partenerul media al acestui eveniment a fost TVR 3 care a înregistrat integral spectacolul şi îl va transmite ulterior, în Ajun şi a doua zi de Crăciun.
Festivalul a continuat sâmbătă, 15 decembrie, cu un spectacol în aer liber în Piaţa Revoluţiei din Slobozia. Au participat ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“, grupul de colindători „Doar noi“ din Amara, grupul de colindători „Speranţa“ din Slobozia, grupul „La lina fântână“ din Ciocile (Brăila), ansamblurile „Măgura“ din Cerneşti şi „Flori din Maramureş“ din Baia Mare (Maramureş), ansamblul „Mărginimea“ din Sibiu.
Un festival de colinde înseamnă o mare bucurie împărtăşită, dăruită celor dragi. La fiecare sfârşit de an, în judeţul nostru se aud colinde şi se creează o atmosferă deosebită, sărbătorească, în preajma Crăciunului, una dintre cele mai mari sărbători ale Creştinătăţii.