Ziua internațională a iei – spectacol folcloric la Slobozia – joi, 24 iunie 2021 – Piața Revoluției

Ziua de 24 iunie coincide în calendarul obiceiurilor populare românești cu Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, iar din punct de vedere religios prăznuim Naşterea Sântului Ioan Botezătorul!
Este cunoscut faptul că în tradiţia noastră populară, Sânzienele erau îmbrăcate în ii. Arta meşteşugului popular – şi a coaserii iei în special – era moştenită din generaţie în generaţie pentru a nu pierde această tradiţie care ne reprezintă, împreună cu rugăciunile potrivite care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor. Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, ori de soarta rea.
Ia – denumire dată la origini exclusiv piesei vestimentare feminine, cămaşă tradiţională românească de sărbătoare – este considerată cea mai importantă piesă din costumul popular, deoarece determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care e obligatoriu să se potrivească atât ca epocă, vârstă, ornamente şi cromatică.
Începând cu anul 2013, în ziua de 24 iunie se sărbătorește Ziua Internațională a Iei – element simbol al portului popular românesc. Ia a fost redescoperită, tradiţiile revin în atenţie, sunt respectate, apreciate și transmise mai departe.
Centrul Județean Pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ialomița va organiza joi, 24 iunie 2021 un spectacol dedicat acestei zile. Evenimentul se va desfășura în aer liber, în Piața Revoluției din Slobozia, respectând măsurile sanitare de siguranță impuse de pandemia COVID 19.
Orchestra și dansatorii ansamblului „Doina Bărăganului“ alături de soliștii Nicole Dumitrașcu, Nicoleta Rădinciuc Vlad, Paul Ananie și Olguța Berbec vor împleti, într-un recital folcloric, bogăţia portului popular cu frumuseţea cântecelor şi dansurilor tradiţionale din toate zonele etnofolclorice ale țării.
Evenimentul va începe la ora 19.00, iar spectatorii sunt invitați să participe la spectacol purtând tradiționala ie românească.
În caz de condiţii meteo nefavorabile spectacolul se va desfășura în Sala Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa, începând cu aceeaşi oră.