„Satele Unite ale României”, 18-19 august 2018, Săpânţa, judeţul Maramureş

În perioada 18 – 19 august 2018 s-a desfăşurat în localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş, evenimentul „Satele Unite ale României”, proiect susţinut de Consiliul Judeţean Maramureş şi Asociaţia Interculturală de Tradiţii, având ca scop încercarea de a uni comunităţile rurale ale României cu lumea urbană, ca un veritabil pod durabil de promovare a culturii tradiţionale, pornind din vara anului Centenar al Marii Uniri.
Judeţul Ialomiţa a fost reprezentat la această manifestare, de grupul tradiţional „Colinda” din comuna Jilavele, care prin cântecele sale au transmis mesajul de unitate ale comunităţilor din România.
La Săpânţa am admirat sutele de oameni îmbrăcați românește la Sărbătoarea portului românesc! Copii de câțiva anișori, tineri, adulți și bătrâni, plini de înțelepciune, au îmbrăcat portul tradițional într-o lecție de iubire, respect și prețuire pentru moștenirea noastră culturală. 
Pe scena din aer liber, având ca simbol un fus din lemn de câţiva metri, aşezat în centru, pe care a fost arborat drapelul României şi al UE, au evoluat sâmbătă şi duminică, aproape 900 de artişti din ţară şi străinătate, care au dat răspuns invitaţiei organizatorilor. Au fost prezenţi delegaţii ale unor formaţii artistice din România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Timoc, dar şi din comunităţile româneşti aşezate în Transcarpatia şi Bucovina de Nord, Ucraina.
Conceptul „ Reuniunea Satelor ”, aduce într-un singur loc români şi comunităţi româneşti din vecinătatea graniţelor, care prin muzică şi cântec trăiesc şi duc mai departe tradiţiile arhaice ale satului românesc.
Următoarea etapă a acestui proiect va avea loc în perioada 28 – 30 septembrie în judeţul Constanţa.
Organizatorul principal al evenimentului din comuna Săpânţa, Peter Hurley, a amintit celor prezenţi la deschidere că „Reuniunea satelor” înseamnă „o horă mare, o uriaşă repetiţie pentru adunarea de la 1 decembrie de la Alba Iulia”.