Rapsozii la ei acasă – Sudiți, 10 noiembrie 2017

Vineri, 10 noiembrie 2017, localitatea Sudiți a fost gazda unei manifestări de suflet pentru iubitorii de folclor ialomiţean: „Rapsozii la ei acasă“. Aflată la cea de-a XXII-a ediţie, manifestarea a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Consiliul local Sudiți şi Căminul cultural din localitate.

Cu deosebită sensibilitate, rapsozii au prezentat publicului melodiile preluate de la bătrânii lor. Aceştia au impresionat atât prin virtuozitatea interpretării, prin autenticitatea şi bogăţia repertoriului, cât şi pentru dragostea, chiar mândria cu care fiecare cânta, conştient că este încă deţinătorul unei imense bogăţii spirituale şi, nu în ultimul rând, prin „povara“ anilor. Baladele, doinele, horele şi sârbele ne-au purtat pe rând de la registrul grav al jalei şi dorului la cel al exuberanţei jocului.

Au evoluat Stoian Stana din Vlădeni, Bolocan Meltiade din Borduşelu, Tudoran Gheorghe din Reviga, Stancu Panghe din Făcăeni, Gheorghe Aurel și grupul de fluierași din Albești, grupul vocal feminin din Borduşani, grupul vocal folcloric bărbătesc „Spicul“ din Luciu.

Spectacolul rapsozilor a fost continuat de recitalul susţinut de orchestra „Doina Bărăganului“ a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi soliştii Gheorghe Stemate, Nelu Cucu şi Nicoleta Rădinciuc Vlad. Manifestarea a fost încheiată de spectacolul oferit de gazde – ansamblul folcloric „Mugurii Bărăganului“ din Sudiți.

Pierduţi în tumultul vieţii cotidiene, lăsăm adeseori uitarea să se aştearnă peste oameni, locuri, într-un cuvânt repere ale culturii populare şi nu numai. Adevărate „tezaure umane vii“, a căror personalitate s-a conturat şi dezvoltat îmbrăcată de cele mai multe ori în haina modestiei şi a simplităţii, a firescului şi a buneicuviinţe, merită cu prisosinţă să fie aduse în lumină.

Organizată anual, sărbătoarea a confirmat că este o şansă, o posibilitate poate unică de întâlnire cu „lăutarii satelor de altădată“, un prilej de aducere aminte a ceea ce reprezenta cântecul popular pentru satul românesc.

Ansamblul ''Mugurii Baraganului'', Sudiți

Image 1 of 31