Rapsozii la ei acasă – Jilavele, 15 aprilie 2016

În organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi Consiliului local Jilavele, vineri, 15 aprilie 2016, la Căminul cultural din această localitate s-a desfăşurat manifestarea culturală anuală „Rapsozii la ei acasă“.

Ca de fiecare dată această întâlnire are o puternică încărcătură emoţională. Cu deosebită sensibilitate, rapsozii de pe scenă au prezentat publicului melodiile preluate de la bătrânii lor. Au evoluat Meltiade Bolocan şi Costache Gheorghe din Borduşelu, Gheorghe Aurel şi grupul de fluieraşi din Albeşti, Gruia Stan şi Ghinea Carol din Cocora, Simion Victor din Jilavele, David Constanţa din Frăţileşti, Gabreş Dorina din Borduşani, grupul vocal feminin din Borduşani, grupul vocal folcloric bărbătesc „Spicul“ din Luciu.

Spectacolul rapsozilor a fost continuat de recitalul susţinut de orchestra „Doina Bărăganului“ a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi soliştii Adrian Măcianu şi Nicoleta Rădinciuc Vlad. Manifestarea a fost încheiată de spectacolul oferit de gazde – ansamblul folcloric „Colinda“ din Jilavele.

Evenimentul constituie de fiecare dată un prilej de întâlnire cu lumea de odinioară a satului românesc, transpusă cu multă sensibilitate în cântecele rapsozilor ialomiţeni. Păstrători ai valorilor folclorului românesc aceştia transmit mai departe generaţiilor tinere dragostea pentru cântecul popular, contribuind la revigorarea tradiţiilor noastre autentice.