Conservare

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita colectioneaza si tezaurizeaza date si valori reprezentative pentru dezvoltarea actuala a traditiei populare, acumularea unui patrimoniu propriu al creatiei contemporane asigurand fundamentarea stiintifica a strategiei culturale in acest domeniu.

Activitatea de conservare presupune prelucrarea materialelor culese in urma activitatii de cercetare si arhivarea lor, pe domenii si categorii, in vederea valorificarii complexe.

Arhiva Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita include documente, inregistrari audio si video valoroase, CD-uri, DVD-uri, fise documentare, structurate pe diverse teme: port popular, arhitectura populara, personalitati culturale, folclor muzical si coregrafic, traditii si obiceiuri in satul ialomitean, mestesuguri si arta populara.

Arhiva foto cuprinde date-marturii ale faptelor de cultura traditionale din arealul ialomitean. Materialele sunt stocate in format digital fiind valorificate prin intermediul expozitiilor, pliantelor, cataloagelor, afiselor, brosurilor, in presa sau prin intermediul volumelor care sunt editate de institutie.

Exista un bogat material documentar, fise pentru grupurile si ansamblurile folclorice reprezentative din judet, fise de rapsozi, mesteri populari, monografii ale localitatilor si informatii complexe privind vetrele folclorice ale judetului. Traditiile folclorice, consemnate in fondul nostru traditional, documentele de valoare care vorbesc despre lumea fascinanta din comunitatile rurale ialomitene stau la baza unor filme documentare realizate in studioul propriu de montaj.

C.J.C.P.C.T.I. are amenajat un modern studio de montaj audio-video aflat intr-o avansata stare de dotare tehnica, dispunand de aparatura performanta. Calculatoarele aflate in dotarea institutiei permit, de asemenea, prelucrarea si stocarea datelor conform cu cele mai exigente cerinte.

Arhiva audio include inregistrari ale creatiilor folclorice autentice rezultate in urma cercetarii de teren. Inregistrarile audio existente sunt in permanenta evaluate si stocate pe casete cu calitati tehnice superioare, ce nu permit deteriorarea in timp. In vederea editarii unor CD-uri au fost culese cele mai valoroase cantece si dansuri, colinde si obiceiuri specifice acestei zone.

Arhiva video include materiale inregistrate pe teren sau la diverse manifestari cultural-artistice. Exista, de asemenea, o arhiva de filme realizate in studioul audio-video al Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita care au o tematica ampla si diversa. Numeroase dintre acestea au fost apreciate si au obtinut premii la concursurile nationale de profil sau au fost difuzate pe posturile de televiziune.

Sistemul informatizat de comunicare de care dispune Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita permite desfasurarea activitatii sale pe criteriile modernitatii. Exista o baza de date computerizata, modul de stocare al informatiilor oferind reale facilitati atat personalului de specialitate cat si celor interesati in obtinerea unor informatii de sinteza din orice domeniu, calculatoarele fiind conectate la reteaua Internet. Sunt proiectate, realizate si optimizate aplicatii specifice ce includ date etnografice, interpretarea etnologica, transcrieri de interviuri obtinute in urma cercetarilor de teren, texte poetice, arhiva foto, fonoteca, glosare de termeni regionali si roluri ceremoniale si bibliografice.

Au fost realizate pagini de prezentare ale institutiei, reliefandu-se cele mai reprezentative aspecte ale rezultatelor activitatii de cercetare-conservare-valorificare in vederea reflectarii autenticitatii folclorului ialomitean.

Inapoi la pagina anterioara