Sărbătoarea colindului „Sub zare de soare“

În folclorul românesc, Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice. Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare bucurie Naşterea Domnului, de a-L întâmpina cu urări, daruri, petreceri, cântece şi jocuri este străveche. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa organizează în fiecare an diverse manifestări cultural-artistice dedicate sărbătoririi celui mai frumos şi aşteptat moment al anului: Crăciunul.

Începând din anul 2006, Sărbătoarea colindului a căpătat un caracter naţional prin participarea celor mai valoroase şi reprezentative grupuri de colindători din întreaga ţară şi se desfăşoară sub genericul „Sub zare de soare“.

Preocupările noastre în acest domeniu s-au concretizat şi prin editarea unei culegeri de colinde ialomiţene cu titlul: «„La fântâna lină“ – Colinde străvechi din Câmpia Soarelui». Lucrarea este editată de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi îi are ca autori pe prof. dr. Cristian Obrejan şi prof. Augustin Mocanu – etnolog.

Ediția 2018

 

[xls child_of=109 depth=1]


 

[xls child_of=22 depth=1]