Ediţia 2015

Giurgeni, 6 noiembrie 2015

Vineri, 6 noiembrie 2015, localitatea Giurgeni a fost gazda unei manifestări de suflet pentru iubitorii de folclor ialomiţean: „Rapsozii la ei acasă“. Aflată la cea de-a XX-a ediţie, manifestarea a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Consiliul local Giurgeni şi Căminul cultural din localitate.

Cu deosebită sensibilitate, rapsozii de pe scenă au prezentat publicului melodiile preluate de la bătrânii lor. Aceştia au impresionat atât prin virtuozitatea interpretării, prin autenticitatea şi bogăţia repertoriului, cât şi pentru dragostea, chiar mândria cu care fiecare cânta, conştient că este încă deţinătorul unei imense bogăţii spirituale şi, nu în ultimul rând, prin „povara“ anilor. Baladele, doinele, horele şi sârbele ne-au purtat pe rând de la registrul grav al jalei şi dorului la cel al exuberanţei jocului.

Au evoluat Ilie Muşuroia din Giurgeni (decanul de vârstă al rapsozilor urcaţi pe scenă – 89 ani), fraţii Gheorghe şi Meltiade Bolocan din Borduşelu, Gheorghe Tudoran din Reviga, Iancu Vasile din Căzăneşti, Stancu Panghe din Făcăeni, grupul vocal feminin din Borduşani, grupul vocal folcloric bărbătesc „Spicul“ din Luciu.

Spectacolul rapsozilor a fost continuat de recitalul susţinut de orchestra „Doina Bărăganului“ a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi soliştii Gheorghe Stemate, Nelu Cucu, Ionuţ Cocoş şi Nicoleta Rădinciuc Vlad. Manifestarea a fost încheiată de spectacolul oferit de gazde – ansamblul folcloric „Valurile Dunării“ din Giurgeni.

Invitaţi speciali ai acestui eveniment au fost Ileana Pitur Vieru şi Lorena Oltean – redactori ai Societăţii Române de Radiodifuziune – Antena Satelor care au transmis manifestarea şi au luat interviuri minunaţilor rapsozi ialomiţeni.

Pierduţi în tumultul vieţii cotidiene, lăsăm adeseori uitarea să se aştearnă peste oameni, locuri, într-un cuvânt repere ale culturii populare şi nu numai. Adevărate „tezaure umane vii“, a căror personalitate s-a conturat şi dezvoltat îmbrăcată de cele mai multe ori în haina modestiei şi a simplităţii, a firescului şi a buneicuviinţe, merită cu prisosinţă să fie aduse în lumină.

Organizată anual, sărbătoarea a confirmat că este o şansă, o posibilitate poate unică de întâlnire cu „lăutarii satelor de altădată“, un prilej de aducere aminte a ceea ce reprezenta cântecul popular pentru satul românesc.