Festivalul Internațional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“, Ediția a XXIII-a, 29-31 iulie 2023

În organizarea Consiliului Judeţean Ialomiţa prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa s-a desfăşurat, în perioada 29–31 iulie 2023, la Slobozia şi în judeţul Ialomiţa, cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“.
La invitaţia organizatorilor, timp de 3 zile, au fost oaspeţi ai judeţului Ialomița ansambluri folclorice de peste hotare, care au evoluat alături de formaţii, grupuri şi ansambluri folclorice din Ialomiţa. În acest an oaspeții festivalului au fost grupuri din Bulgaria, Columbia, Polonia și Serbia.
Festivalul Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“ este o manifestare culturală de maximă importanţă pentru judeţul Ialomiţa, un moment de întâlnire şi schimburi spirituale între diverse popoare, tradiţii şi culturi, sub semnul prieteniei şi păcii.
Evenimentul a oferit și în acest an prilejul cunoaşterii reciproce a valorilor culturii populare tradiţionale româneşti şi universale.

Programul după care s-a desfășurat festivalul a fost:

Sâmbătă, 29 iulie 2023 – Grădina de vară Amara
19:00 – Deschiderea oficială a festivalului și spectacol folcloric: Bulgaria, Polonia, Serbia, Columbia, România

Duminică, 30 iulie 2023
19:30 – Spectacol folcloric la Țăndărei (Bulgaria, Ansamblul folcloric „Miorița“ din Țăndărei)
19:30 – Spectacol folcloric la Fetești (Serbia, Polonia, Formații de dansuri și soliști vocali din Fetești)
20:00 – Spectacol folcloric la Slobozia (Columbia și Ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“)

Luni, 31 iulie 2023 – Sala Europa, Slobozia
19:00 – Festivitatea de închidere și spectacol folcloric

Sunetele muzicii, virtuozitatea dansurilor, culoarea portului popular prezentat de participanţi impresionează de fiecare dată publicul ialomiţean, cald şi receptiv, fiecare ansamblu încercând şi reuşind în mod remarcabil să aducă în fața spectatorilor bogăţiile spiritualităţii folclorice ale poporului pe care îl reprezintă.
Festivalul Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“ este o manifestare culturală ce oferă la fiecare ediție posibilitatea întâlnirii şi cunoaşterii reciproce a valorilor de cultură tradiţionale ale altor popoare, adevărate tezaure transmise din generaţie în generaţie prin intermediul artei spectacolului.